strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Malinowe muffinki z białą czekoladą

Dodał/a: Natalia Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 327 głosów

Składniki:

50g masła
100g białej czekolady
2 1/3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
150g malin

Krem:
30ml wody
100g cukru
2 białka

Opis przygotowania:

Rozpuścić masło. Przestudzone masło wymieszać z dwoma jajkami,wlać 1 szklankę mleka,dokładnie wymieszać.
150 g zamrożonych lub świeżych malin wsypać do miski z maką i wymieszać.Dodać posiekaną czekoladę i wlać płynne składniki,wymieszać tylko do połaczenia się względnego i nakładać do formy.


Krem:
W garnuszku umieścić cukier z wodą i podgrzać. Całość doprowadzić do wrzenia i temperatury 120ºC (w takim stadium kropla upuszczona do zimnej wody tworzy elastyczną kulkę). Kiedy cukier osiągnie temperaturę 105ºC należy zacząć ubijać białka. Syrop wlać do ubitych na sztywno białek (znacznie zwiększą swoją objętość), miksujących się na najwyższych obrotach i miksować dalej, aż białka wystygną.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.25 minut lub aż patyczek wkłuty w mufinkę bedzie suchy.

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage