strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Raw babeczki kokosowo-czekoladowe na lekko słonym spodzie

Dodał/a: Monika Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 11 głosów

Składniki:

Spód:
½ szklanki mieszanki orzechów i pestek: migdałów, orzeszków ziemnych, orzechów brazylijskich, nerkowców, sezamu
¼ szklanki wilgotnych suszonych bananów (najlepiej domowych)
Szczypta soli
Łyżeczka oleju kokosowego

Masa kokosowa:
200 g namoczonych przez noc nerkowców
4 łyżki mleka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki tartej mrożonej w całości cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki wiórków kokosowych

Masa czekoladowa:
Filiżanka masy kokosowej
Czubata łyżeczka surowego kakao

Opis przygotowania:

Spód:
Wszystkie składniki niezbyt dokładnie miksujemy w malakserze lub przy pomocy blendera ręcznego. Powstałą masą wylepiamy spód każdej foremki (foremki warto wcześniej posmarować olejem kokosowym). Na czas przygotowania masy kokosowej foremki wkładamy do zamrażalnika.

Masa kokosowa:
Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w malakserze) na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy więcej mleka kokosowego.

Masa czekoladowa:
Odkładamy filiżankę masy kokosowej i mieszamy ją z surowym kakao.

Na wcześniej przygotowany spód nakładamy masę kokosową (3/4 wysokości), a następnie warstwę masy czekoladowej (1/4 wysokości). Ponownie odkładamy babeczki do zamrażalnika na 30 minut.

Podajemy kilka minut po wyjęciu z zamrażalnika. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce.

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage