Muffiny kawowe a'la tiramisu
Dodał/a:
Kasia
Odwiedź blog

Składniki:
MUFFINY:
-2 jajka
-pół szklanki mleka
-duży chlust esencji waniliowej
-125g roztopionego masła
-250g przesianej mąki pszennej
-100g cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
+2-3 filiżanki espresso i 2 kieliszki likieru amaretto
KREM MASCARPONE:
-250g sera mascarpone
-2-3 łyżki śmietany 18%
-czubata łyżeczka cukru pudru z wanilią
-2 kieliszki likieru amaretto
+kakao i kilkanaście prażonych ziaren kawy w czekoladzie
Opis przygotowania:
1. Wszystkie sypkie składniki muffinów połączyć ze sobą w jednej misce, w drugiej wymieszać ze sobą wszystkie płynne. Następnie połączyć ze sobą zawartości obu misek i szybko ze sobą (najlepiej drewnianą łyżką-wtedy zawsze się udają :)). Mogą być grudki, ale nie można mieszać za długo bo muffiny będą za bardzo zbite. Foremki na muffinki napełnić do 3/4 wysokości ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175st, na około 15-20 minut, aż się lekko zarumienią.
2. Espresso wymieszać dokładnie z likierem amaretto. Bardzo mocno nasączyć taką kawą każdego muffina. Po nasączeniu wierzch każdego muffina oprószyć kakao.
3. Mascarpone zmiksować razem ze śmietaną,cukrem i likierem. Gotowy krem przełożyć do szprycy cukierniczej i wycisnąć zgrabną czapeczkę na każdego muffina.
4. Każdego muffina oprószyć delikatnie kakao, a na samą górę kremu położyć ziarenko prażonej kawy w czekoladzie. Gotowe muffiny włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby wszystkie smaki się dokładnie przegryzły....bo o ile doczekają tak długo, to najlepsze są po krótkim czasie odpoczynku:)