strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Czekoladowe cupcakes

Dodał/a: Karolina Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 709 głosów

Składniki:

babeczki:
3 jajka
szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanku cukru
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
łyżeczka soli
1/2 szklanki wrzątku

krem:
200 g margaryny
szklanka cukru pudru
pół szklanki soku z cytryny
150 g masła czekoladowego bądź orzechowego np. Nutella

Opis przygotowania:

Jajka miksujemy, dodajemy mleko oraz olej, wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników sypkich i mieszkamy drewnianą łyżką, nie musi być idealnie dokładnie. Po chwili dodajemy 1/2 szklanki wrzątku i wszystko razem łączymy.
Formy do babeczek wykładamy papierkami, wlewamy do 2/3 wysokości i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Studzimy.

Margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na puch przez kilka minut, dodajemy cukier puder dalej ucierając, sok z cytryny oraz masło czekoladowe, łączymy na jednolitą masę.

Szprycę napełniamy kremem, wystudzone babeczki, dekorujemy posypką.

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage