strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Zdrowe szpinakowe babeczki z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Dodał/a: Paulina Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 161 głosów

Składniki:

1/2 szklanki mielonych płatków owsianych
1 szklanka mąki
1/3 szklanki oleju (może być od suszonych pomidorów)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść umytego szpinaku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu


dodatkowo:
5 suszonych pomidorów
1 kulka mozzarelli
1 cebulka dymka (lub 1/4 drobno posiekanej cebuli)
1 ząbek czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika lub dyni

Opis przygotowania:

Składniki na ciasto wymieszać w misce łyżką, im mniej je mieszamy tym lepiej. Następnie pomidory, mozzarellę, czosnek i dymkę posiekać na drobną kosteczkę. Świeży szpinak poszatkować jak pietruszkę do zupy;) Pokrojone składniki przełożyć do miski z ciastem, dodać słonecznik i wymieszać. Papilotki (u mnie 9 małych, ale może być 6 dużych) uzupełnić ciastem po brzegi i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 25-30 min aż będą rumiane.

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage