strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Muffinki kakaowe z kremem bazyliowym

Dodał/a: Agnieszka Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 9 głosów

Składniki:

Składniki na ciasto (6szt.) :

- 55 g cukru
- 60 g masła
- 1 żółtko
- 4 łyżki mleka
- 1 białko
- 25 g kakao
- 75 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g czekolady deserowej ( ja użyłam Milki Chocolate Dessert- ma fajną delikatną konsystencję). To nie jest reklama tylko subiektywna ocena. :-D

składniki na krem:

- 250 ml śmietany kremowej 36% (tzw. tortowej)
- 70 g białej czekolady
pęczek bazylii

Opis przygotowania:

Ciasto:

1. Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Dodać żółtko i dalej miksować.
3. Dolać mleko, które nieco rozrzedzi konsystencję otrzymanej masy.
4. Mąkę z proszkiem oraz kakao przesiać i dodać do pozostałych składników. Wymieszać mikserem.
5. Dodać czekoladę i ponownie wymieszać.
6. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
7. Papilotki włożyć do formy, nałożyć ciasta.
8. Piec w temperaturze 180°C przez około 18 minut.

P.S. Ciasto wychodzi dość gęste, ale niech Was to nie przeraża- muffinki wyjdą ok. :-) W razie czego można dodać nieco więcej mleka- jeśli ktoś spanikuje. :-D

Krem:

1. Śmietanę zagotować w garnuszku.
2. Po skręceniu ognia dodać do śmietany posiekaną białą czekoladę.
3. Mieszać aż do otrzymania jednolitej masy.
4. Odstawić do ostygnięcia.
5. Do masy dodać liście bazylii i zmiksować blenderem.
6. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa dość zgęstnieje.
7. Przed podaniem muffinek do stołu należy ubić masę śmietanowo- bazyliową.
8. Udekorować muffinki.

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage