strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Jesienna Wariacja

Dodał/a: Dagmara Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 125 głosów

Składniki:

Przepis na 12 babeczek:

- 200 g puree dyniowego,
- 1 duża pomarańcza,
- 1 duża marchew,
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 16 g cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru i 1/4 gałki muszkatołowej,
- 2 jajka (L),
- 3/4 szklanki oleju roślinnego.

Krem :
- 200 g mascarpone,
- 400 g śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru.
- barwniki spożywcze (pomarańczowy)

Opis przygotowania:

Na początku trzeba upiec dynię ( z kilograma wyjdzie około 200 - 300 g)
Dynię umyć i pokroić na mniejsze części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować go blenderem na gładkie puree.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.

Marchewkę zetrzeć na małych oczkach, z pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać ostygnięte puree z dyni, jajka i olej. Mieszać delikatnie, aż ciasto zgęstnieje.
Ciasto wyłożyć do papilotek na wysokość 3/4. Piec przez około 25 minut, do suchego patyczka.

Krem :
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy cały krem. Na sam koniec dzielimy śmietanę na pół i do jednej dodajemy pomarańczowy barwnik spożywczy.

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage