strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Słodka babeczka

Dodał/a: Agata Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 2 głosy

Składniki:

Ciasto:
80 g roztopionego masła,
2 jajka,
150 ml mleka,
200 g mąki,
100 g cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
3 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.

Krem maślany:
3 białka
150 g cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
olejek waniliowy
odrobina barwnika spożywczego

Opis przygotowania:

W jednej miseczce mieszamy składniki sypkie, a w drugiej misce składniki mokre. Szybko łączymy sypkie z mokrymi i przelewamy do foremek babeczek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wylewamy do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem maślany. Cukier i białka ubijamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, studzimy i ubijamy ok. 10 min, aż nam się wszystko wystudzi. Na średnich obrotach miksera do masy dodajemy po łyżce masła. Na początku masa jest luźna, ale przy dłuższym miksowaniu stanie się ona bardziej sztywna. Na końcu dodajemy barwnik. Dekorujemy wg uznania. Do tej babeczki użyłam laleczkę córki, której dół owinęłam folią spożywczą i włożyłam w babeczkę. Babeczka stoi do góry nogami tworząc suknię dla laleczki.
Smacznego:)

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage