strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

muffinki miodowe z kremem cynamonowym

Dodał/a: Maria Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 94 głosy

Składniki:

MUFFINKI (12 szt.):
110g masła
110g cukru
1 jajko
110ml miodu
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

KREM:
125g masła
60g płynnego miodu
2 łyżeczki cynamonu

DEKORACJA:
Lukier plastyczny
Czerwony barwnik spożywczy Dr. Oetker
Srebrne perełki Dr. Oetker

Opis przygotowania:

1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 200st. C i umieść 18 papilotek w formie na muffinki.
2. Utrzyj w misie masło i cukier, aż uzyskasz lekką i puszystą masę. Dodaj żółtko, a następnie powoli dolej miodu i dobrze wymieszaj.
3. Wsyp mąkę i proszek, delikatnie mieszaj aż składniki dobrze się połączą. Dolej mleka, tyle ile potrzeba, żeby masa miała półpłynną konsystencję. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszaj ją z ciastem, aż uzyskasz gładką masę.
4. Wypełnij ciastem papilotki i piecz muffinki przez 15-20 minut, aż zrobią się złociste. Wyjmij ciastka z piekarnika, odczekaj 5 minut, następnie wyłóż je z formy i pozostaw do ostygnięcia.
5. Utrzyj masło z miodem stopniowo dodając cynamon. Wydrąż w muffinkach niewielki dołek i wypełnij go kremem. Pozostałą ilość kremu rozsmaruj na muffinkach wyrównując ich powierzchnię.
6. Rozwałkuj biały lukier plastyczny i wytnij z niego koła. Umieść je na muffinkach, nożem zrób nacięcia w kształcie rombów a na przecięciach linii umieść cukrowe perełki. Pozostałą część lukru zabarw na różowo, wytnij podłużne paski, uformuj z nich kokardki i połóż je na "białych kołderkach"
7. Zjedz z apetytem dzieląc się z bliskimi :-)

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage