strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Bezglutenowe babeczki a`la Szwarcwald

Dodał/a: Sabina Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 208 głosów

Składniki:

Receptura na 12 sztuk.
Ciasto:
-60 gram gorzkiej bezglutenowej czekolady
-70 gram cukru
-75 gram margaryny (temp. pokojowa)
-3 jajka
-80 gram mąki bezglutenowej mix uniwersalny
-sól
-1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Do zwilżenia ciasta:
-50 ml soku/kompotu z wiśni
-25 ml rumu

Masa wiśniowa:
-450 gram wiśni rozmrożonych lub z kompotu (odsączone)
-200 ml soku/kompotu z wiśni
- 2 łyżki cukru
-2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Ponadto:
-250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany

Opis przygotowania:

1.W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Margarynę miksujemy, dodajemy do niej delikatnie ciepłą czekoladę. Następnie do masy dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. W kolejnym etapie wsypujemy mąkę, łączymy. Na końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszając. Ciasto nakładamy po sporej łyżce do papilotek. Pieczemy w temp. 170 stp. przez około 15 minut. Studzimy.
2.Składniki masy wiśniowej ( za wyjątkiem wiśni) mieszamy, wstawiamy na gaz do zgęstnienia. Do powstałego kisielu dodajemy wiśnie, ostrożnie mieszamy. Studzimy.
3. Ostrym nożem skrawamy spieczoną, górną część babeczek. Każdą z babeczek nasączamy sokiem/kompotem oraz rumem.
4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz fix-em na sztywno.
5.Na babeczki nakładamy wiśniową masę, następnie bitą śmietanę.
6. Najlepiej podawać w tym samym dniu. SMACZNEGO :)

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage