strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Cynamonowe drzewka - babeczki z nadzieniem czekoladowym

Dodał/a: Dominika Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 84 głosy

Składniki:

Na około 16 babeczek cynamonowych:
- 220 g masła
- 220 g cukru
- 220 g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu (lub więcej jak ko woli)
- kilka łyżek mleka
- tabliczka czekolady deserowej

Na dekoracje:
- tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
- wiórki czekoladowe
- masa marcepanowa lub cukrowa

Opis przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem. Cały czas mieszając dodajemy kolejno jajka i wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ekstrakt waniliowy i cynamon. Jeżeli masa jest za gęsta można dodać kilka łyżek mleka.

Formę do babeczek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do połowy. Wkładamy pół kostki lub dwie ćwiartki kostki czekolady na wierzch i przykrywamy odrobiną ciasta.
Babeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C do tak zwanego "suchego patyczka".


Po upieczeniu, babeczki pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Napełniamy czekoladą strzykawki i tworzymy drzewka na śliskiej części papieru do pieczenia.
Wstawiamy do lodówki by nasze arcydzieła zastygły na około godzinę.

Gdy babeczki lekko ostygną nacinamy je z góry i delikatnie wkładamy gotowe drzewka. Babeczkę delikatnie smarujemy lukrem i obsypujemy kolorowymi wiórkami. Z masy marcepanowej lub cukrowej możemy zrobić jabłuszka.

Smacznego! ;)

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage