strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Świąteczne babeczki

Dodał/a: Viola Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 86 głosów

Składniki:

Na kawowe muffiny:
125g masła
125g brązowego cukru
125g mąki pszennej tortowej
łyżka kawy
2 łyżeczki gorącej wody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 średnie jajka
2 łyżki kakao

Zielony krem maślany
175g miękkiego masła
200g cukru pudru
łyżeczka aromatu waniliiowego
szczypta soli
zielony barwnik w proszku

Do ozdobienia: świeże truskawki

Opis przygotowania:

1. Przygotowujemy babeczki:
Łyżkę kawy zalewamy 2 łyżeczkami gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy pokrojone na małe kostki miękkie masło i dodajemy cukier. Wszystko ubijamy ma puszystą masę. Następnie dodajemy schłodzoną kawę i dalej miksujemy. Nie przerywając mieszania dodajemy po jednym jajku.

Mąkę mieszamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy ją do masy i razem mieszamy.
Tak przygotowaną mieszankę rozdzielamy na 12 papierowych papilotek ułożonych w formie do muffinków.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Babeczki pieczemy ok 15-20 minut.

2. Przygotowujemy krem maślany:
Masło razem z cukrem, aromatem i solą miksujemy do uzyskania jednolitej puszystej masy. Na samym końcu dodajemy barwnik. I tu miałam problem ponieważ barwnik był jasno-zielony, a ja chciałam soczysto-zieloną choinkę... Dodałam więc trochę niebieskiego barwnika i kolor wyszedł taki jakiego oczekiwałam.

3. Ozdabiamy:
Truskawki myjemy, obrywamy szypułki. Następnie odcinamy górę truskawki, tak aby spód był równy. W środku truskawki wydrążamy małą dziurkę, tak aby truskawka potem stabilniej stała.
Krem maślany nakładamy do rękawa cukierniczego i wybieramy końcówkę

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage