strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Ciasteczkowy potwór

Dodał/a: Kamil Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 132 głosy

Składniki:

Babeczki (12 szt)
1 jajko
1 szklana mleka
2 łyżki kakao
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
0,5 szklanki czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Futro:
100 g wiórków kokosowych
ok. 2 łyżek barwnika niebieskiego w żelu

Krem maślany na bezie szwajcarskiej:
345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
4 białka
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
kilka kropli barwnika niebieskiego

Dodatkowo:
Marcepan
Ciasteczka oreo

Opis przygotowania:

Babeczki:
1. W misce łączymy wszystkie suche składniki.
2. Za pomocą miksera mieszamy wszystkie mokre składniki.
3. Połączyć suche i mokre składniki i dokładnie wymieszać łyżką.
4. Nałożyć ciasto do papilotek/foremek i piec przez 15 min w temp. 180.
5. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest surowe. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Futro:
1. Do woreczka wrzucamy wiórki kokosowe i dodajemy barwnik. Zawiązujemy woreczek i potrząsając mieszamy całość, do połączenia barwnika z wiórkami.
Krem:
1. Białka umieszczamy w miseczce, dodajemy sól i cukier.
2. Ustawiamy miskę w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy trzepaczką, do momentu aż cukier się całkowicie nie rozpuści. (można sprawdzić to, biorąc białka między palce i jeżeli rozcierając nie czujemy cukru - wszystko jest ok)
3. Przy pomocy miksera ubijamy białka przez ok 10 minut, aż beza będzie bardzo puszysta i ostygnie.
4. Dodajemy po kawałeczku masło i całość razem mieszamy (po jakimś czasie, będziecie mieć wrażenie, że się zważyło, ale to znak, że za chwilę krem będzie gotowy).
5. Do gęstego kremu dodajemy kilka kropel barwnika i gotowe.

Ciasteczkowy potwór:
1. Na babeczki przy pomocy noża nakładamy krem.
2. Babeczkę z kremem obtaczamy w wiórkach kokosowych.
3. Nacinamy je, tworząc usta i wkładamy ciasteczka.
4. Oczy robimy z marcepanu, a gałki oczne ja zrobiłem, dodając do marcepanu trochę kakao.

Uśmiechy dzieci były bezcenne!

Smacznego

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage