strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Czekoladowa babeczka z daktylami i sosem toffee

Dodał/a: Piotr Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 20 głosów

Składniki:

Składniki na 4 duże sztuki:

- 100g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (ja użyłem 90%)
- 50g suszonych daktyli
- 100g masła
- 3 jajka
- 100g drobnego cukru trzcinowego
- 130g mąki pszennej
- kakao do posypania
- sos toffee (gotowy, lub masa kajmakowa rozpuszczona z masłem)

Opis przygotowania:

- utrzeć żółtka z cukrem, dodać zmiksowane (wcześniej namoczone) daktyle
- wymieszać z rozpuszczonym masłem i czekoladą (czekolady nie musimy rozpuszczać w kąpieli)
- dodajemy mąkę przesianą przez sitko
- na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy
- gotową masę wlewamy do wysmarowanych masłem kokilek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200st (bez termoobiegu) przez około 12-13minut
- podajemy z sosem toffi (może być gotowy, lub podgrzana masa kajmakowa z odrobiną masła) i kakao

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage