strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Babeczka kokosowa

Dodał/a: Bogusia Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 197 głosów

Składniki:

na 12 sztuk:
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki wiórków kokosowych

do dekoracji:
gorzka czekolada
wiórki kokosowe

Opis przygotowania:

Do miski wlej mleko kokosowe i ocet i zmiksuj robotem ręcznym aż powstaną bąbelki. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiej i połącz wszystko aż powstanie gładka masa. Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wmieszaj je w ciasto. Wypełnij nim papierowe foremki do muffinek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 22-24 minuty. Wystudzone babeczki udekoruj roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage