strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

babeczki czekoladowo-bananowe

Dodał/a: Weronika Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 164 głosy

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru (najlepiej ten drobnoziarnisty)
1/3 szklanki oleju
1 tabliczka czekolady deserowej (mleczna jest zbyt słodka)
2 jajka średniej wielkości
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 banany
2 łyżeczki kakao
szczypta soli

Opis przygotowania:

Cała procedura przebiega szybko i przyjemnie, na początku należy ubić jajka z cukrem. Dodajemy mleko oraz olej, miksujemy. Następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia stopniowo przesiać do miski, dodać do tego sól i startą czekoladę. Wszystko ucieramy do czasu uzyskania kremowej jednolitej masy. Kroimy banany na małe kosteczki wedle uznania, na blaszce przygotowujemy foremki (mi zawsze wychodzi mniej więcej 15 muffinek), piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do każdej foremki wlewamy jedną łyżkę wyrobionego ciasta, następnie wkładamy banany (na tym etapie dodaje się również budyń, krem i inne dodatki które chcemy mieć w środku babeczki) i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, zaczynając od jednej łyżeczki. Tak przygotowane foremki z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja często zmieniam lekko przepis i zamiast jednej szklanki mleka daję 2/3 i dokładam 1/3 szklanki malibu ;)
SMACZNEGO !

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage