strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Babeczki Mojito

Dodał/a: Lucyna Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 84 głosy

Składniki:

110g masła w temperaturze pokojowej
180g cukru (najlepiej brązowego)
2 duże jajka
150g mąki pszennej
120g mąki tortowej
łyżeczka czubata proszku
pół łyżeczki sody
90ml mleka w temperaturze pokojowej
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 łyżka kwaśnej śmietanki
skórka starta z 2 limonek
Składniki na krem:
2 serki mascapone
1 śmietana 30%
mięta
limonka
rum do mojito

Opis przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Urzywając miksera jakieś 3-5 minut.
Dodać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę, proszek i sodę zmieszać i przesiać. Dodawać po trochu na zmianę z mlekiem i po każdym dodaniu miksować.
Na koniec dodać resztę składników i wymieszać łyżką.
Rozdzielić ciasto do papilotek i piec w 160 stopniach (termoobieg) przez 25 minut. Jeśli mamy mniejsze papilotki trzeba uważać żeby zbyt się nie zezłociły bo będą suche.

Krem:
Do masacpone dodać śmietanę i ubić aż masa będzie gęsta i kremowa dodać śmietan fix i 3 łyżeczki cukru pudru..
Do masy dodać 2 łyżki rumu, poszatkowaną sporą garść miety, jeśli mamy można dodać extrakt miętowy (można zrobić samemu: wódkę i miętę zamknąć w słoiku lub butelce i odstawić na min miesiąc) skórkę z limonki, kropelkę barwnika zielonego i krótko zmiksować na wolnych obrotach.
Babeczki nasączyć drinkiem Mojito i ozdobić kremem, listkiem mięty i słomką.

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage