strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Muffinki Łaciate

Dodał/a: Marta Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 102 głosy

Składniki:

150g masła
1 1/3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki (na później)
2,5 łyżki kakao
3 jajka
3/4 szklanki cukru (może być odrobinę mniej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mała łyżeczka aromatu waniliowego

Opis przygotowania:

Przesiać suche składniki, czyli mąkę pszenną, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Kakao będzie nam potrzebne później.
Masło zmiksować z cukrem na jasną masę. Dodawać jajka jedno po drugim, miksując po dodaniu każdego jajka. Pośpiechu nie ma ;)
Dodać aromat waniliowy. Chwilkę zmiksować.
Do powstałej masy dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto podzielić na dwie równe części.
Do jednej z nich dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać.
Do drugiej kakao i również wymieszać.

Formę wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać naprzemiennie. Trochę białej masy, trochę czarnej do 3/4 wysokości papilotki.
Piec w temp. 160°C przez 25 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto już się upiekło czy też nie :)
Studzić na kratce.

Muffinki można również podawać z polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

75 ml śmietany kremówki 33%
75g gorzkiej czekolady

Czekoladę posiekać.
Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Zestawić z palnika. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać.

Pyszności!

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków :)

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage