strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

LimonCZello

Dodał/a: Mariola Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 150 głosów

Składniki:

Składniki na 12 muffin

100 ml jogurtu naturalnego
100 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki ( 3-4 limonki)
2 jajka
75 ml oleju
1 i ½ szkl mąki
¾ szkl cukru
otarta skórka z 1-2 limonek
12 truskawek
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Suche składniki i skórkę z limonki mieszamy w jednej misce, w drugiej mokre po czym wszystkie mieszamy razem. Napełniamy do połowy 12 papilotek, w środek każdej wciskamy truskawkę i przykrywamy resztą ciasta. Truskawki mogą być także mrożone lecz wtedy niezbyt duże. Pieczemy około 25-35 minut w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni.

Babeczki możemy pokryć samą bitą śmietaną lub z dodatkiem serka mascarpone.

250 ml śmietany kremówki
125 ml serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Do ubitej z jedną łyżką cukru śmietany dodajemy lekko zmiksowany z pozostałym cukrem serek. Delikatnie mieszamy.

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage