strona główna Organizatorzy Zasady Nagrody Regulamin Lista zwycięzców      

Niebiańskie babeczki

Dodał/a: Anna Odwiedź blog

Ten przepis zdobył 166 głosów

Składniki:

Składniki (na 6 porcji):
na ciasto:
175 g mąki
8 g świeżych drożdży
50 ml ciepłego mleka
75 g masła
20 g cukru
szczypta soli
pół łyżeczki skórki z cytryny
2 jajka

na syrop i polewę:
250 ml wody
150 g cukru
50 ml Cointreau
2 łyżki marmolady z pomarańczy z imbirem, z kawałkami skórki z pomarańczy

na pierwsze nadzienie:
150 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
sok z połowy pomarańczy
pół gruszki pokrojonej w kostkę
250 ml śmietanki 36%

na drugie nadzienie:
150 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
sok z połowy pomarańczy
ćwiartka ananasa pokrojonego w kostkę

na zabajone:
2 żółtka
50 g cukru
100 ml białego wytrawnego wina
miąższ z połowy laski wanilii

Opis przygotowania:

Do przygotowania niebiańskich;) babeczek potrzebne są foremki pierścieniowe.
Mąkę przesiej do miski, zrób w środku wgłębienie, wkrusz drożdże, zalej je ciepłym mlekiem (pamiętaj, że nie może być zbyt gorące, bo "zabije" drożdże) i rozpuść. Powierzchnię rozczynu przysyp mąką. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
Do roztopionego, ale już letniego masła, dodaj cukier, skórkę z cytryny oraz jajka. Wszystko razem dokładnie utrzyj.
W momencie kiedy na rozczynie pojawią się pęknięcia, dodaj masę jajeczną i wyrób ciasto energicznie ręką, tak, aby weszło w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, aby było łatwo rozciągliwe. Ponownie odstaw miskę przykrytą ściereczką, w ciepłe miejsce, na 15 minut.
Nagrzej piekarnik na 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto włóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij je do foremek - do połowy ich wysokości. Pozostaw foremki pod przykryciem jeszcze na 15 minut.
Piecz babeczki około 15 minut.
Zagotuj wodę z cukrem na syrop. Ostudź i dolej Cointreau.
Upieczone i wystudzone babeczki nasącz w syropie. Posmaruj je cienko podgrzaną marmoladą pomarańczową.
Na pierwsze nadzienie zagotuj białe wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj dotąd aż zgęstnieje. Włóż gruszkę i chwilę podgrzej.
Ubij śmietankę na sztywno.
Babeczki napełnij nadzieniem i ozdób porcją bitej śmietany.
Na drugie nadzienie również zagotuj wino z cukrem i sokiem z pomarańczy. Gotuj aż zgęstnieje i włóż kawałki ananasa. Krótko zagrzej.
Połóż nadzienie na bitej śmietanie.
Żółtka ubij z cukrem na gładką masę. Wstaw miskę z koglem - moglem do gorącej kąpieli wodnej i energicznie ubijając, stopniowo dodawaj wino z ziarenkami laski wanilii. Masa powinna nabrać konsystencji kremu i podwoić swoją objętość.
Jeszcze ciepłym kremem obłóż babeczki i natychmiast podawaj.

Smacznego bardzo!;)

Komentarze:

Olympus fanpage
Dr.Oetker fanpage